Ringergården 9, 1.tv.
DK 2400 København NV
 
Tlf.:
+45 2721 5832

e-mail
 

2. oktober 2003

Da araberne kom og tog

HISTORISK
Jens Riise Kristensen: Barbariet tur retur
******

Anmeldelse af Steen Rasmussen, sra@jv.dk

Beboerne på Vestmannaøerne i Island havde set de to arabiske sørøverskibe og ladt kanonerne ved havnen, men piraterne, som fik hjælp af en islænding, var snu. De gik i land på øens anden ende og faldt beboerne i ryggen. Det skete i forsommeren 1627. 380 øboere blev fanget og bragt om bord på skibene. En måned senere ankom de til det totalt fremmedartede Algier og blev solgt som slaver.

Præsten Oluf Eigilssen må efterlade kone og børn, da han bliver sendt hjem til Island efter løsepenge.

Jens Riise Kristensen har skrevet en dejlig og letlæst bog om den gamle historie. Det gribende er Eigilssen kamp for at få sine nærmeste frikøbt. Han sendes af sted uden en dinar på lommen og må tigge sig fra Sydeuropa til Island. Det tager ham tre måneder at nå hjem. Han håber på, at den danske kong Christian IV vil hjælpe med løsesummen, men riget er i krig, og monarken er på spanden. I stedet samles der ind i Danmark og Norge. På Island opkræves en særlig skat til formålet.

Først ti år efter overfaldet kommer Oluf Eigilssens kone hjem til Island. I alt kom 63 af de tilfangetagne hjem igen. Resten blev i Algier, hvor deres efterkommere i dag går rundt som 10. generationsindvandrere - sandsynligvis uden at ane det mindste om deres nordatlantiske ophav.

 
 

forsiden
bogen
forfatteren
 


Af samme forfatter:PITCAIRN,
EN SANG FRA DE VARME LANDE