Ringergården 9, 1.tv.
DK 2400 København NV
 
Tlf.:
+45 2721 5832

e-mail
 

 
Anmeldelse af
SLØREDE GRÆNSER

Maj 2002

At købe firben
En samling snurrige noveller er sommetider
nok til at gøre en herlig bog

Af Anne Marie Dinesen

De små noveller er en samling snurrige tekster, mærkelige, forunderlige - og underholdende. Men alligevel forekommer det ikke specielt mærkeligt, at det lykkes en gammelmand, som står i den nattemørke vejkant med sine firben, at sælge et specielt udsøgt eksemplar til en overdådig pris under henvisning til at krybet både kan le og tale. De venner, som køber dyret, tror ikke på dette, men da det rent faktisk begynder at le rungende og de plirrende øjne samtidig ser ud, som om "de ved for meget", ender det med at den ene af angst for dette alvidende væsen skyder det. Har man betragtet en flok firben sole sig på en mur, kan man nok forstå, at der kan krybe en smule metafysisk rædsel ind under huden
på den, der også hører dem le. For det er indlysende, at disse skællede væsener ved for meget, alt for meget.
Bogens titel hentyder til en kvinde, rødhårede Raquel fra Tyskland, som beretter, at børnene i skolen kaldte hende "Slørede grænser", fordi hun nogle dage lignede en mulat, andre dage vågnede op som hvid. Fortælleren siger til hende, at blandt visse folkeslag i Afrika betyder navnet alt, og man har derfor et synligt navn og et hemmeligt navn, det virkelige navn, som ikke må afsløres, det er værre end at dø, hvis ens hemmelige, ægte navn afsløres. Det er en histore, han digter, mens han fortæller. Forfatteren er fra Angola, og det er fortælleren sandsynligvis også. I hvert fald foregår mange af novellerne i Angola, og i mange af dem ser man den "indfødtes" ironi overfor myterne om de indfødte. Som for eksempel i fortællingen om den rige, hvide, engelske maler, som udgav sine værker for at være begået af en fattig, sort sydafrikansk kvinde, hvorefter han straks fik stor succes. Ikke mindst hos feministerne.
De slørede grænser gælder også forholdet mellem drøm og virkelighed, fantasi og realitet. "Det begynder med en drøm" starter en af novellerne, og fortsætter: "Egentlig er det sådan, alting begynder."
Det er vist ikke helt forkert.
Herlig bog.


José Eduardo Agualusa: Slørede grænser, Historier til at rejse med.
(Fronteiras perdidas)
Oversat af Ingemai Larsen.
96 sider. Kr. 150,



Retur til top

Tilbage til forsiden
 
Tilbage til bogen