Heisesgade 19
DK-2100 København Ø
 
Tlf.:
+45 2721 5832

e-mail
 

 
Anmeldelse af
EN HUND DER DRØMMER

Frederiksborg Amts Avis, den 10 marts 2001

Forfatter med sin helt personlige stemme


Af Henrik Tjalfe

Forlaget Ørby har portugisisk litteratur som sit speciale. Senest er udkommet Agustina Bessa-Luís roman "En hund der drømmer". Bessa-Luís har et omfattende forfatterskab bag sig og er en forfatter med sin helt personlige tone og et særegent litterært univers.

Romanens handling udspilles i det 20. århundredes Portugal, i en periode som politisk var præget af først at være et kongedømme, herefter et diktatur og endeligt et demokrati.

Denne skiftende politiske baggrund flettes ind i en vidtforgrenet handling, hvor virkeligheden glider sammen med digt og fiktion.

I centrum for romanen står Léon Geta Fernandes, sønnesøn til den velhavende manufakturhandler Geta Fernandes. Materielt set lever Léon Geta uden bekymringer og skæbne indtil ægteskabet med Maria Pascoal. På overfladen lever Pascoal op til rollen som anonym hustru.

Men efter hendes død ved et biluheld, da Léon kun er 27 år, viser det sig, at hun ikke blot har levet som "en hund der drømmer".

Ud over at have drevet en systue har hun - måske - en fortid som studenteraktivist. Vigtigst er dog, at hun har været forfatter og har efterladt sig en roman, som Léon Geta udgiver som sit eget værk, eller måske er det reelt hans værk! Sporene og sammenhængene er ikke entydige hos Bessa-Luís.

"En hund der drømmer" er en mangetydig roman. Den kan kun læses i et langsomt tempo, da handling, sprog og billeder er egensindige og knudrede. Men det er ikke så lidt spændende at blive præsenteret for et europæisk forfatterskab med en så tydelig personlig stemme.

Retur til top

 

forsiden
bogen
forfatteren