7 korte
JP, Henriette Bacher Lind
kultur@jp.dk
18. oktober. 2010
UMÅDELIGT DRAGENDE NOVELLER

Fødselsdagshyldest med et udvalg af noveller af den portugisiske, nobelprisnominerede forfatter Agustina Bessa-Luís

Jeg opdagede det først, da jeg sad i toget: Bogen "7 korte" var ikke sprættet op. Jeg måtte bede stewarden om en plastikkniv og ærgrede mig over, at den lille, fine bog skulle skamferes på den profane måde.
Men den forsvandt, ærgrelsen, da jeg begyndte på den første novelle. Ligesom alle lydene omkring mig forsvandt. Jeg blev opslugt, pirret, betaget. Forsvandt ind i et univers, som vist må kaldes sælsomt.
Den portugisiske nobelprisnominerede forfatter Agustina Bessa-Luís fyldte 88 den 15. oktober. Novellesamlingen er en fødselsdagshyldst til forfatterinden, der efter flere blodpropper ikke længere kan skrive.

ALVORLIGT OG SKÆMTENDE
Den rummer noveller, som har været udgivet før - den ældste er fra 1971 - og som netop derfor kan bruges som en delikat smagsprøve på hendes lange, spændende og udfordrende forfatterskab.
Novellerne er bestemt ikke let tilgængelige. De er på en gang allegoriske og realistiske, eventyrlige og dagligdags, alvorlige og skæmtende, gammeldags og moderne.

Ordet rokoko-minimalistisk falder mig ind, uden at jeg kan forklare hvorfor. Det udspringer formodentlig af den yndefulde måde, hvorpå de yderst enkle situationer skildres og dermed forvandler sig til små filosofiske stykker om livet og kærligheden og de skæbnevalg, som træffes undervejs og bøjer tilværelsen i uforudsette retninger.
Man fornærmmer en skælmsk distance bag de alvorlige temaer. Som om Agustina Bessa-Luís forlængst har gennemskuet enhver menneskelig begrænsning og nu spidder den til forundring for og belæring af de lykkeligt uvidende.

OMKRING KÆRLIGHEDEN
Hos denne forfatterinde er en rotte en rotte, og så alligevel? Som den humoristiske og skarpe novelle "Rotten" lader ane, kan skadedyret lige så vel være den syndebuk, som redder et falleret ægteskab eller åbner en flugtmulighed. Det har vi hørt før, sand nok, men næppe så elegant beskrevet som her.
Kærligheden fylder meget i novellerne, og også den angribes med en ironisk tvetydighed, som sætter spørgsmålstegn ved hævdvundne udsagn som eksempelvis udtrykket "kærlighed ved første blik". Det sker i novellen "Kameliadamen" om Fanny, der forlader sin højtelskede mand, fordi hun når frem til "at én gang skilt fra sine efterligninger tåler kærligheden ikke sammenligninger." Det er en højst krævende sætning, men ikke desto mindre voldsomt fascinerende.
Og så er det hele vejen igennem: Novellerne i "7 korte" er umådeligt dragende i hele deres dybe uudgrundelighed.


Agustina Bessa-Luís
: 7 korte
Forlaget Ørby
Sider: 112, kr. 250,-
Oversat fra portugisisk af Jorge Braga

tilbage til bogen
tilbage til forside